Международната морска организация си е поставила цел да ограничи емисиите от корабоплаването

...
Международната морска организация си е поставила цел да ограничи емисиите от корабоплаването
Коментари Харесай

Кораби задвижвани от вятър: Как се бори индустрията с новите тенденции

Международната морска организация си е сложила цел да ограничи емисиите от корабоплаването до нула, в период до 2050 г. Какво е належащо, с цел да се реализира това?

Товарен транспортен съд, оборудван с големи твърди платна, отплава на първото си корабоплаване от Китай до Бразилия в опит да потвърди, че специална технология  може да помогне на корабната промишленост да понижи въглеродния си отпечатък. Вятърното задвижване се смята за един от най-обещаващите източници на сила. Методът с вятърното задвижване се употребява и в корабоплаването.

Редица страни неотдавна се съгласиха да лимитират излъчванията от корабоплаването до нула. За това се схванаха редица страни на среща на върха на Организация на обединените нации. На срещата стана ясно, че страните си слагат период, до 2050 година, с цел да изпълнят това предизвикателство.

На годишната среща на Международната морска организация страните членки се ангажираха да понижат с 20% излъчванията си от корабоплаването до 2030 година и 70% до 2040 година  Те се съгласиха да понижат 100% от излъчванията до 2050 година, заяви BBC. 

Китак Лим, общоприет секретар на Международната морска организация (ММО), разказа договорката като „ монументално развиване, което отваря нова глава към морската декарбонизация “.  Eко aктивисти предупреждават, че договорката е неправилна и няма да успее да приведе корабоплаването в сходство с задачата на Парижкото съглашение за ограничение на световното повишение на температурата.

Корабоплаването е мощно замърсяваща промишленост, виновна за близо 3% от световните излъчвания и генерираща към един милиард тона парникови газове всяка година . Ако беше страна, корабоплаването щеше да е шестият максимален замърсител в света.

Бързото понижаване на морските излъчвания през идващите три десетилетия ще изисква нови разпореждания, инфраструктура и горива. Но по какъв начин може да наподобява екологичното мореплаване на бъдещето?

" Кораби задвижвани от вятър "

Корабоплавателната промишленост може да понижи зависимостта си от изкопаемите горива, като се обърне към антична технология: платна. Британска транспортна компания има за цел да понижи потреблението на гориво, като оборудва товарни кораби с вятърна сила. Първото пътешестване на кораб на английската компания е от Китай до Бразилия през август 2023 година

Тогава ще се състои и първият действителен тест на корав дизайн на платно, показва BBC. Изданието написа, че корабът е преоборудван с " крила ", които английската компания разказва, като сгъваеми крила, направени от същия материал, от който се създават и вятърните турбини. 

Шведската компания също е построила първообраз на транспортен съд, употребяващ четири твърди платна. Вятърната сила освен задвижва кораба напред, само че също по този начин подкрепя неговата маневреност и експедитивност.

Едно от най-големите провокации е насърчаването на държавните управления и вложителите да одобряват вятърно задвижване и да модернизират кораби, до момента в който вятърното задвижване е към момента на ранен стадий. 

Водород

Внедряването на чисти горива като водорода е от решаващо значение, в случай че корабната промишленост желае да доближи чиста нула до 2050 година Зеленият водород, генериран посредством потребление на възобновима сила, като вятърна или слънчева сила, за добиване на водород от водни молекули - е без излъчвания. Има някои огромни провокации при внедряването на водород в корабоплаването. Горивото би трябвало да се съхранява при криогенни температури от -253 °C. В този смисъл служителите трябва да бъдат обучени по какъв начин да боравят с него, защото горивото е мощно запалимо. 

Метанол

Зеленият метанол е нисковъглеродно гориво , което може да бъде създадено от устойчива биомаса или посредством потребление на възобновима електрическа енергия за делене на вода, О2 и водород, които се комбинират с въглероден диоксид. За разлика от водорода, зеленият метанол не би трябвало да се съхранява под налягане. Много пристанища към този момент разполагат с инфраструктура за предпазване на горивото, написа изданието. 

Електрически лодки

Батериите, заредени с възобновима електрическа енергия, са различен метод за ограничение на излъчванията от корабоплаването. Има ограничавания за дистанциите, които могат да зареждат сходни акумулатори. Понастоящем възобновимите акумулатори са алтернатива единствено за по-малки кораби , пътуващи на къси дистанции, като фериботи и речни кораби. Този тип гориво не е подобаващ за огромни товарни кораби, показват специалисти. Вместо това притежателите на кораби търсят да зареждат товарните кораби с композиция от вятърна сила и слънчеви панели. Японска компания за системи за възобновима сила, разработи  твърди платна, оборудвани със слънчеви панели, които разрешават на корабите да употребяват както слънчева, по този начин и вятърна сила по едно и също време.

Зелена инфраструктура

Бързото нахлуване на зелени горива ще наложи и построяването на нова инфраструктура в пристанищата, която да позволява на корабите да зареждат гориво. Повечето кораби също ще би трябвало да бъдат преоборудвани, с цел да могат да работят със зелени горива, да употребяват вятърно задвижване и дигитален програмен продукт за възстановяване на тяхната успеваемост и усъвършенстване на маршрутите, показват специалисти.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР